Varmepumper – det skal du vide

Varmepumper – det skal du vide

13. nov 2018

Overvejer du, om det er på tide at skifte dit gamle varmeanlæg ud med noget nyt og mere energisparende? Så kan en varmepumpe være løsningen for dig. Varmepumper er et varmeanlæg, der er fremmed for mange. Kort sagt er det et varmeanlæg, der formår at udnytte den varme, der er at finde i jorden eller luften. Når du skal vælge en til dit hjem, skal du være opmærksom på, at der findes tre forskellige varmepumper; Jord til vand-varmepumper, luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper. Hvad forskellen er på disse, og hvordan en varmepumpe virker, kan du læse meget mere om i det følgende.


Forskellen på de tre varmepumper

Hos en jord til vand-varmepumpe udnyttes jordvarmen fra det øverste lag i havens jord. Måden hvorpå varmen genereres, er ved, at der sendes vand ud af huset og tilbage til varmepumpen gennem slanger, der gravet ned i jorden. Herefter overføres jordvarmen via en varmeveksler til husets varmeinstallation.

Luft til vand-varmepumpe udnytter den varme luft, der allerede er at finde i boligen eller udenfor, når den skal generere varme. Ligesom med jord til vand-varmepumpen sendes varmen ud i et vandbåret system.

Sidst er der luft til luft-varmepumpen. Denne er hovedsageligt placeret udenfor, da den anvender varmen i luften udenfor til at generere varme til huset.


Hvorfor vælge en varmepumpe?

Inden du begiver dig ud i at finde tilbud på varmepumper, er det en fordel at finde ud af, hvorfor det netop er en varmepumpe, du skal investere i.

For det første sparer du penge på elregningen med en varmepumpe. Disse er nemlig langt billigere i driften i forhold til almindelig elvarme. Varmepumper bruger helt ned til 25 procent af den el, som en radiator bruger. Som noget andet passer varmepumper sig selv, hvilket vil sige, at du hverken skal sørge for at fylde brændsel på, bestille olie eller lignende. Foruden dette skåner varmepumper også miljøet, da disse udleder mindre CO2 end varmeanlæg, der kører på olie og naturgas. Sidst men ikke mindst kræver varmepumper næsten ingen vedligeholdelse. Helt konkret har de kun brug for, at du en enkelt gang om året bestiller et servicetjek.


Det vidste du ikke om varmepumper

Varmepumper er noget helt særligt, og de fleste der ejer en, vil ikke af med den igen. De har mange finurlige egenskaber, som kan gavne dig på flere forskellige måder. For det første er der nogle varmepumper, der har wi-fi, hvilket betyder, at du har muligheden for at regulere temperaturen via din mobil – nemmere bliver det ikke. Desuden har størstedelen af alle varmepumper muligheden for et dagsprogram, hvilket vil sige, at pumpen tænder og slukker på bestemte tidspunkter af døgnet helt automatisk. For noget andet er særligt luft til luft-varmepumper fordelagtige for mange allergikere, eftersom varmepumperne har flere forskellige filtre, der filtrerer pollen og støv fra. For det tredje har mere eller mindre alle varmepumper muligheden for at kunne benyttes som aircondition. Dog skal du passe på med denne egenskab, eftersom det hurtigt kan gøre det ellers billige varmeanlæg noget dyre.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x