Vælg topdressing når plænen skal opfriskes

Vælg topdressing når plænen skal opfriskes

18. mar 2021

Er din græsplæne blevet udtørret og kedelig at kigge på? Så kan det være værd at overveje topdressing. Topdressing kan friske din plæne op og give den nyt liv. Det kan også bruges, hvis plænen har enkelte døde plamager eller hvis den er fyldt med mos. der findes mange forskellige slags topdressinger til forskellige priser. Det er vigtigt at vælge den rigtige til  lige præcis din jord. Her kan du se priser på topdressing

Topdressing og dens egenskaber

Topdressing er et organisk gødningsprodukt til græsplænen. Det er en blanding af sand og kompost, som er findelt så det nemt falder gennem græsstråene og ligger i de øverste vækstlag. Dressingen giver plænen en langtidsvirkende næring, som er med til at bekæmpe muldvarpe skud og hjælper med udjævning huller. 

Når græsset skal gro, har det brug for næring. Topdressing gør, at græsplænens vækstbetingelser bliver vedligeholdt, samt at der sørges for, at den lever under optimale forhold. Sammensætningen i topdressingen gør, at den kan også kan medvirke til at bekæmpe skadedyr. 

Fremgangsmåden for at topdresse

Inden man spreder sin topdressing skal man slå sin græsplæne. Derefter skal du bruge en plænelufter for at give den organiske gødning de bedste muligheder for at trænge ned i græssets rødder. Efter man har luftet plænen skal man tjekke efter mos eller andre materialer som sten og grene, da disse områder ellers ikke ville kunne optage topdressingen. Nu er det tid til at sprede topdressingen. Det skal fordeles så det ligger med et lag på 4-6 mm - hvis laget bliver for tykt vil græsset ikke kunne ånde og hermed visne. Det anbefales at bruge en palle, så topdressingen bliver så ligeligt fordelt som muligt. 

Hvis du topdresser i forbindelse med en ny græsplæne, skal græsfrøene såes lige efter du har spredt topdressingen. Det gør, at frøene allerede nu kan optage næringen og gro hurtigt og flot. 

Hvornår og hvor meget 

For at kunne sprede topdressing skal jordtemperaturen være så højt, at græsset faktisk kan gro. Efter en lang kold vinter har græsplænen oftest brug for næring for at kunne gro til foråret. På dette tidspunkt, altså om foråret, anbefales det stærkt, at man spreder topdressing på dette. Efter foråret kommer juni eller juni som det næstbedste spredning tidspunkt. Hvis plænen har brug for ekstra næring, kan man sprede igen til august. For at opretholde de bedste betingelser for græsplænen, skal der helst topdresses minimum én gang om året. Dog kan man ikke sprede for meget topdressing, og man kan derfor topdresse lige præcis ens eget behov og smag. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce