Sådan gør du bilen klar til sommeren

Sådan gør du bilen klar til sommeren

12. mar 2018

Snart melder sommeren sin ankomst, og så er det slut med at køre på isglatte veje fyldt med sne. Din bil har højest sandsynligt brug for en kærlig behandling efter en lang vinter med masser af skadeligt sjap, salt og kulde. Faktisk kan du så godt som ødelægge din bil, hvis ikke du forbereder den på sommerens komme. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du gør din bil sommerklar.

 

Skift til sommerdæk


En god måde at markere vinterens afslutning på er at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Det har også den sikkerhedsmæssige fordel, at sommerdæk har bedre vejgreb og bremseevne i varmt og tørt vejr. Hos daek-outlet.dk kan du læse meget mere om sommerdæk og finde de helt rigtige, der passer til lige netop din bil.

Dæktryk


Det er vigtigt for både bremseevne og dækkenes levetid, at din bil har det korrekte dæktryk. Læs bilens instruktionshåndbogen, og test dæktrykket på den nærmeste tankstation. Husk at tage højde for evt. bagage og dermed ekstra vægt, da det kan betyde, at du muligvis skal hæve dæktrykket en anelse.

Olie


For at tjekke og påfylde motorolie, åbn bilens motorrum. Træk pinden i olierummet op, og tør den af med en klud. Stik pinden tilbage i rummet, og træk den op igen. Olien skal være mellem MIN og MAX på pinden. Er olien under minimum, trænger bilen til opfyldning. Fjern evt. blade og snavs i motorhjelmen, når du alligevel har motorrummet åbent.

Kølervæske


Kølervæske, som typisk blandes op med destilleret vand, hældes på i bilens motorrum. Bilen skal være afkølet inden påfyldning, så den står på den korrekte målestand.

Sprinklervæske


Sprinklervæske tjekkes på samme måde som olien. Træk pinden op og se, om mængden er mellem MIN og MAX.

Bremser


Bremsen må ikke kunne trædes helt i bund, men ca. halvvejs ned og skal føles hård. Du kan teste bremserne ved at køre 30 km/t og bremse hårdt op. Bilen skal holde stille inden for seks meter. Tjek også bremsevæskebeholdningen. Er der for lidt på, er det for farligt til at køre. Beholdningen tjekkes på samme måde som olie og sprinklervæske.

Rengøring


Bilen bør rengøres, så den kan få vasket vinterens snavs af sig. Start med at støvsuge bilen indvendigt samt alle måtter. Giv alle dørhængslerne en let omgang smøremiddel. Tjek også gummiet på vinduesviskerne; de skal være bløde, så de ikke skader bilruden. Fjern skidt og snavs på vinduesviskerne med en klud.

Skyl herefter bilen ren udvendigt for støv og snavs. Indsæb herefter bilen med en klud og spand med sæbevand, og lad sæben arbejde et par minutter. Sørg for at komme grundigt ind i alle sprækker og nede ved hjulbuen. Skyl derefter bilen igen grundigt med vand. Tør den af med en tør klud, gerne en mikrofiberklud, som skåner lakken, og så der ikke kommer vandmærker på.

Forbered dig hjemmefra


Hvis du er en af de mange danskere, der skal ud og køre i sommerferien, kan du gøre turen nemmere for dig selv ved at tjekke op på særlige regler i andre lande på forhånd. Der er fx motorvejafgift i nogle af de andre lande i EU og visse steder også lovkrav om alkoholtestere, brandslukkere, førstehjælpskasser, advarselstrekanter og miljømærker. Hvis ikke man er forberedt på disse lovkrav, kan man risikere unødvendige bøder. Du kan altså hjælpe dig selv og gøre turen mere smertefri, hvis du laver din research hjemmefra.

 

Du har nu gennemgået denne liste, og både du og din bil er nu mere forberedte til at køre rundt i sommerferien. Husk også at pakke solbrillerne og solcremen!


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce